9 Common Biology Questions Students Ask with Answers

11 Jun 9 Common Biology Questions Students Ask with Answers

In this huge big blue planet, there are innumerable plants and animals. They are different in structure, habit and different in nature. Not only in the assortment but also in number there are varieties of plants and animals.  Biology is a subject, where it discusses about kinds of life in different forms of figure, like animals, plants and humans. It indulges with the explanation of their birth, growth, their food and life on earth.

Students who are involved in studying biology come across many issues and queries. For these questions,most of the students seek help from teachers, tutors and parents. Questioning is important in biology. It helps a learner to indulge deep into his field and learn different things.

Here, we are discussing the most common questions that students ask about biology. This will help many of you get answer to your questions and facilitate new learning.

Nine most common biology questions students ask

Based on regular theory of brain science and knowledge, Biology questions and answers are designed are which most common questions asked by the biology students.

The questions and their answers-

  • #question 1. What is a membrane?

Answer-It is a delicate sheet that bifurcate one region from another, partially or blocking the passage of substances. For example- the skin can be considered as a membrane because it separates the outer and the inner of the body and the cellophane acts as a membrane too.

  • #question 2. What are phospholipids?

Answer- Phospholipids is a class of lipids that is one of the most important components of all cell membranes. They can generate lipid bi-layers because of their characteristic of being amphiphilic.

Biology students are often seen asking questions on lipids. This will help all seekers to get their answers here

  • #question 3. What is metabolism and how does it work?

Answer- Metabolism is a set of life sustaining chemical transformation contained by the cell of living organisms. The three main purposes of it are the conversion of food/fuel to building block for lipids, proteins, nucleic acid and some carbohydrates.

This question though looks easy, the more confusion it creates among students who are new in the field of biology.

  • #question 4. What does Mendal’s law explains?

Answer- It is a type of biological inheritance that follows the laws, which was originally proposed by Gregor Mendel in 1865. Mendel’s laws are as follows-

  • The law of segregation
  • The law of Dominance
  • The law of Independent Assortment

In his laws, he explains the genetic inheritance that happens biologically, which is known by all the biology students.

  • #question 5. Explanation on Biogeochemical cycles and their constituents.

Answer- In earth, a biogeochemical substance turnover and cycling of constituents is a trail by which a chemical matter moves throughout both a biotic and biotic components of the Earth. Contents of a biogeochemical cycle’s are-

  • Nitrogen cycle
  • Carbon cycle
  • Oxygen cycle. Ozone 2.3 phosphorus. Reservoirs, fluxes, and atmospheric oxygen
  • Sulfur cycle
  • References
  • Hydrogen cycle
  • Water cycle
  • Phosphorus cycle.
  • #question 6. How can a cell in Multicellular organisms differentiate?

Answer- Cellular differentiation can be defined as the phenomenon where a cell is interchangeable from one known type to some other type. Commonly the cell transforms to a more specific range. Separation occurs frequently during the advancement of a Multicellular creature as it changes from an effortless zygote to a multifaceted system to cells and tissues types. This differentiation continuous in maturity as stem cells in adult segregates and creates fully separated ‘daughter cells’ during the repair and during normal cell turnover

  • #question 7. What is the utility of the probe?

Answer- DNA probe is a procedure for identifying a segment of DNA, making use of known series of ‘nucleotide bases’ from a DNA filament to perceive a balancing sequence in the sample by the means of base pairing.

  • #question 8. How does a plant reproduce?

Answer- plant reproduction means the production of fresh individuals or offspring in plants, which can be completed by asexual or sexual reproduction. Sexual reproduction produces offspring by the synthesis of gametes, which consequences as offspring genetically different from parents or parent.

Asexual reproduction produces new folks without any such synthesis of the gametes, genetically indistinguishable to the parent plants and each other, apart from when mutation occurs.

  • #question 9. How anatomy does differ from physiology?

Answer- Anatomy is that part of biology that deals with study of body structure while physiology students studies the relation and function of body parts. Although they are related and similar, the two fields are different.

These biology questions and their answers will give you clear pictures of your doubts, which are likely to come your way when you study the related subject. In case you have more queries regarding biology assignment then you can always seek help from online sources as they can guide you in every possible way. They will also deliver the best results to the students.



live support software